DemonsOfHelL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PASTEL BOYA

Aşağa gitmek

PASTEL BOYA Empty PASTEL BOYA

Mesaj  poseidon87 Ptsi Tem. 06, 2009 12:24 pm

Pastel resim tekniği, çabuk bozulabilir olmasına rağmen ve her kademedeki çalışanlar arasında çalışma rahatlığından ve kolaylığından dolayı çok tutulan ve sevilen bir teknik olmuştur. Bu teknik ile yapılan resimler, hava tesirlerinden ve nemden (rutubetten) korunmaya muhtaçtır. Büyük desen ustalarının Louvre Müzesi’nde pastel ile portre çalışmaları vardır. Bunlar bugün bile ilk tazeliklerini korumaktadır. Bu teknik malzemenin renklerinin yumuşaklığı, bilhassa, portre anlatımında çok uygun düşmektedir.
Pastel, bütün konulara tatbik imkanı olan ve iyi neticeler veren bir resim tekniğidir. Günümüzde, yüksek kalite gösteren çalışmalar bu teknikle maalesef enderdir. Günümüz sanatçıları pastel boyalarını yeni teknikler içinde kullanabilme için diğer tekniklerle karıştırmayı deniyor ve yeni imkanlar buluyorlar. Öyle canlı boyalar kullandılar ki, adeta yağlıboya tesirini yaşatıyorlar.
Şu noktaya kuvvetle inanç beslemeli: İyi bir pastelci olmak için, herhalde desende çok ileri ve marifetli olmak lazımdır. Kiremit kırmızı kalem (conté crayon) , beyaz ve renkli kağıt üzerine çizilen desenler hakkında derin bir bilgiye ihtiyaç vardır. Her çeşit kalem teknikleri ile çalışmış olmak, estomp kullanılmasını öğrenmiş olmak, pastel çalışmalarını kolaylaştırıcıdır. İyi bir teknik için, bizden evvel bu malzemeyi hakkıyla kullanmış saygıdeğer artistlerin eserlerini incelememiz ve onlardan çok şey öğrenebileceğimizi bilmem söylemeye lüzum var mıdır? Pastel tekniği alanında; Fransız ressamı Jean Baptiste Perronneau pastelle yaptığı genç kız portreleriyle büyük ün kazandı; Maurice Quentin de La Tour, Van Gogh, Watteau, Gauguin, Degas, Picasso... gibi sanatçılar bu türün başlıca ustası sayıldılar.
Pastelin Kökeni, Avantajları ve Özellikleri
Pastel kelimesi dilimize Fransızca’dan geçmiş aslı ise, (İtalyanca hamur manasına gelen pasta kelimesinden gelir) yumuşaklığı anlatır. Yumuşak renkli tebeşire benzer renkli kalemlerle grenli kağıtlar, mürekkeple hazır...



Natürmort yüzyıllardır sanatçıların ilgilendiği klasik bir konudur. El altında bulunan sıradan objeler ilginç komposizyonlarla birçok resme konu olmuştur. Bu alıştırmada, meyvelerle oldukça keyifli bir pastel natürmort çalışması gerçekleştireceğiz.
Canlılık veren malzeme
Pastel boyalar, yoğun dokuları sebebiyle çok canlı resimler ortaya çıkarmanıza olanak tanır. Kullanımları kolaydır ve birçok farklı etki elde edilebilir. Örneğin boyanın kat kat kullanımıyla zengin ve sert dokulu yüzeyler boyanabilir. Kalın çizgiler yardımıyla çarpıcı etkiler elde edebilirsiniz. Boyayı parmağınızla yayarak ise yumuşak etkiler yaratabilirsiniz.

Pasteller birçok farklı şekil ve formda olabilirler. Bu dersimizde natürmort çalışması için toz pastel seçtik. Sanatçı kısa ve köşeli boya kullanıyor, ancak yuvarlak boya da kullanılabilir. Sarı resmin temel rengi. Diğer renkler sarı üzerine meyvelerin renklerini ortaya çıkarmak için kullanılmış. Pastelin düz yüzeyinden yararlanarak obje yüzeylerindeki dönüşleri ve objelerin kontürlerini (dış çizgi) boyayacağız. Ana resimde de gördüğünüz gibi objeler kesin çizgilerle resmedilmemiş, daha yumuşak geçişlerle kompozisyon oluşturulmuş.
Renklerin karıştırılması
Bu çalışmada renkleri birbirleriyle fazla karıştırmayacağız, çünkü amacımız resimde yumuşak değil, aksine sert ve dokulu bir etki yaratmak. Bu etkiyi pastel kağıdı üzerinde daha kolay yakalayabiliriz. Ancak üzümlerin üzerindeki beyaz ışığı yumuşatarak, objelerin üzerine düşen ışığın daha gerçekçi olmasını sağlamalıyız.
Masaya düşen ışığı yumuşatmak da benzer bir etki yaratacaktır. Resmin merkezi en koyu olması gereken alandır, böylece objelerin gölgeleri beyaz zemin üzerinde eriyerek ışıkla kaynaşacak, yumuşak bir geçiş sağlanacaktır.
Zemin dokusu
Burada kullandığınız kağıdın cinsi sebebiyle, dikey kullanılan çizgilerin daha belirgin olduğunu göreceksiniz. Endişelenmeyin, bunun da bir çaresi var. Üzerine diğer renkleri ekledikçe bu dikey görünüm kaybolacak.
MALZEMELER
Açık gri renkli pastel kağıdı
Objeleri çizmek için siyah pastel
12 farklı renkte toz pastel:
Limon sarısı, mid turuncu, vivid turuncu, lime yeşili, ochre sarısı, haki yeşili, koyu kahve, açık kırmızı, burgundy kırmızı, koyu mor, siyah, beyaz
Sprey Fiksatif (sabitleyici)

Kabaca dış kontürü belirleyin:
Önce meyvelerin şekillerne göre nasıl yerleştirildiklerini inceleyin Sonra kalın bir siyah pastel yardımıyla objeleri sadece dış çizgileriyle kağıda yerleştirip kompozisyonu kabataslak ortaya çıkarın. Kısa ve hafif çizgiler kullanın. En doğru çizgiyi bulmak için çabalamayın, çünkü bu çizgiler sizin ana çizgileriniz ve üzerinden daha birçok renk geçecek.
Meyvelere genel bir ton atın:
Limon sarısı pasteli yatay kullanarak, üzümler dışındaki diğer meyvelerin tümünü, genel bir sarı tona boyayın. Meyvelerin içini doldururken formlarına ve kontürlerine sadık kalmaya, özen gösterin. En yoğun ışık alan yüzeyleri boyamayıp boş bırakın. Pastelin ucunu bastırarak muzun en çok ışık alan alt bölümünü daha yoğun bir sarıyla belirginleştirin
Portakala hacim kazandırın:
Turuncu renkli pastelimizle, meyvenin kontürlerinin içinde kısa ve yuvarlak hareketlerle meyvemizi boyamaya başlıyoruz. Bunu yaparken ışığı güçlendirmek için pasteli hem yatay hem dik kullanabilir, daha fazla ışık gereken yerlere az miktarda sarı ekleyebilirsiniz.
Muz ve armuta bir miktar yeşil ekleyin:
Lime yeşili pasteli kulanarak hem armut hem muz üzerinde gölgeli görünen alanlara bir miktar yeşil ekleyeceğiz. En koyu alanlar armudun sağ alt yüzeyi ve muzun sap kısmıdır. Buralarda yeşili yoğunlaştırabilirsiniz
Elma yüzeyinde ışıklı alanlar yaratın:
Açık kırmızı pastel rengimizle başlıyoruz. Elmanın orta alanının üzümlere yakın alt bölümünü ve sol yüzeyini açık kırmızı ile boyayın. Ardından aynı pasteli bu sefer daha yoğun olarak elmanın üst ve kenar kısımlarına uygulayın.
Üzümleri renklendirin:
Koyu kırmızı pastelimizle üzümlerin yuvarlak formlarını takip eden kısa boyamalar yapacağız. Beyaz ışıklı görülen alanları boyamamaya özen gösterin, bu alanları sonra renklendireceğiz.
poseidon87
poseidon87

Mesaj Sayısı : 287
Kayıt tarihi : 03/07/09
Yaş : 37
Nerden : ADANA

https://demonsofhell.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz