DemonsOfHelL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GÖRSEL SANATLARIN İNSAN YAŞAMINDAKİ ÖNEMİ

Aşağa gitmek

GÖRSEL SANATLARIN İNSAN YAŞAMINDAKİ ÖNEMİ Empty GÖRSEL SANATLARIN İNSAN YAŞAMINDAKİ ÖNEMİ

Mesaj  poseidon87 Paz Tem. 05, 2009 7:19 pm

Görsel düşünce sanat eğitiminde ayrı bir özellik gösterir. Gördüklerini yorumlayarak daha doğruyu, daha güzeli ve daha kullanırlığı aramak, çağdaş gelişmenin yollarından biridir. Onun için her derste öğrencinin görme yetisine önem vermek ve ondan yararlanmasını sağlamak resim dersinin amaçlarından biridir. Görsel düşüncenin bütün derslere büyük faydalar sağladığına inanmak gerekir.
Öğrencinin Türkçe dersinde sevdiği bir şiiri yazarken, resimle ve şekille süslemesi, sözcükleri görünür hale getirmesi demek olacaktır. Tarih dersindeki konuları, örnek resimler ve müze gezileri ile beslenen öğrenci, öğrenmek istediği çağın içinde yaşayacaktır. Dramatize yoluyla canlandırılan bazı ders konuları öğrencinin aklında daha çok yer edecek ve kendini olayın içinde hissedecektir. Bu örnekleri, bütün dersleri kapsayacak şekilde çoğaltmak mümkündür.
Cumhuriyet döneminden önce eğitim sistemimiz, hazır bilgi ve ezbere dayalı şekilde süre gelmiştir. Düşünce üretmeyi, özgür düşünceyi, daha güzeli ve doğruyu arama yeteneğine önem verilmemiş, yaratıcı bir gençliğin yetişmesine olanak sağlanmamıştır. Duyuları eğitilmemiş bir kimse çevresinde olup bitenlere karşı duyarsız kalır. Bakar ama görmez, işitir ama duymaz. Çünkü duygularını düşünce süzgecinden geçirerek görebilmek, resim dersinin en önemli görevlerinden biridir. Baktığı eşyanın şeklini, büyüklüğünü, yapısını ve çevresi ile olan ilişkisini yorumlayan öğrencinin hayali olarak çizeceği her resim daha gerçekçi ve daha doğru olacaktır. O kadar ki hayalinde canlandırdığı şekilleri olduğundan daha güzel gösterebilmek için yeni görünümlerde katacaktır. İşte bu olay öğrencinin yorum getirerek yaratıcı kimliğe bürünmesidir.
Güzel sanatlar kişinin yaşamını da düzenli ve zevkli hale getirir. Eğer okulun ya da sınıfın içinde etrafında kirlilik ya da düzensizlik varsa, orada kesinlikle sanat eğitimi eksikliği vardır. Güzel sanatların etkinliğinde kalan kişinin davranışları insancıl, düşünceleri yaratıcı ve çağdaştır.
Eğitimde sanatın yeri hiçbir şeyle doldurulamaz. Ulu Önder ******’ ün şu sözünü unutmamalıyız.
“Bir milleti yaşatmak için birtakım temeller lazımdır, ve biliniz ki, bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata sahip olamaz. SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN,HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR.”
poseidon87
poseidon87

Mesaj Sayısı : 287
Kayıt tarihi : 03/07/09
Yaş : 37
Nerden : ADANA

https://demonsofhell.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz