DemonsOfHelL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SİYAH ÇAY ÜRETİMİ AŞAMALARI

Aşağa gitmek

SİYAH ÇAY ÜRETİMİ AŞAMALARI Empty SİYAH ÇAY ÜRETİMİ AŞAMALARI

Mesaj  poseidon87 Ptsi Tem. 06, 2009 12:38 pm

İyi nitelikli çay elde etmek için kendimize ait yöntemlerle kıvırma aşamasında çayı oksijenle buluşturarak oksidasyon işlemi başlatılır. Kıvırma işlemi tamamlandıktan sonra çay, kalburlardan geçirilerek oksidasyona gönderilir. Oksidasyon, siyah çayın işlemesinde en önemli işlem olarak kabul edilir. Siyah çayda istenen renk, parlaklık, koku ve aroma bu aşamaları oluşturur. Oksidasyon işlemi; nemi ve sıcaklığı ayarlanmış ünitede çay kalınlığına göre değişen sürede gerçekleşir. Siyah çayın son aşaması kurutmadır. Bu aşamada amaç ; okside olmuş çay yaprağının nem kapmasının belli bir

Siyah çay ; genç ve körpe çay yapraklarıyla tomurcuğun soldurma, kıvırma, fermantasyon, kurutma, tasnif ve ambalajlama işlemleri sonucunda elde edilir. Doğu Karadeniz bölgesinin kendine has özelliklerini bünyesinde barındıran, tamamen doğal çay çeşidini imal etmekteyiz. Güneşleme ve yükseklik farkından çayda oluşan değişik koku ve aromayı bir araya toplamak için, farklı hinterlerdeki çaylardan yaş çay mubayaası yapmaktayız. Farklı bölgelerdeki alım yerlerinde mubayaa edilip fabrikaya getirilen yeşil çay yaprağı fiziksel olarak kalite kontrolü yapıldıktan sonra soldurma ünitesine sevk edilir. Siyah çay üretiminin zorunlu ilk işlemi soldurmadır. Soldurma; çay yaprağının içerdiği %70-%80 oranındaki suyun %50-%55'e düşürülmesi işlemidir.

Çayların solma süresi yaş çay durumuna ve hava koşullarına göre değişir. Sürekli olarak soldurma teknelerine verilen sıcaklık kontrol edilir. Solmuş yaprağın sarkık, halsiz ve pörsümüş olup, canlı ve parlak olmaması iyi solduğunun göstergesidir. Soldurma işlemi tamamlanan çay kıvırma ünitesine sevk edilir. Siyah çay üretiminde ikinci önemli işlem kıvırma işlemidir. Kıvırmanın amacı çay yaprağının parçalanarak hücre özsuyunun dışarı çıkmasını sağlamaktır.
düzeye indirerek siyah çayı depolanabilir, paketlenebilir ve taşınabilir duruma sokmaktadır. Kurutma işleminde fırınların giriş ve çıkış sıcaklıkları, çıkan kuru çaydaki rutubetin kontrolü sürekli olarak sağlanmaktadır. Kurutma işlemi tamamlanan çay tasnif bölümüne sevk edilir. Tasnif işlemi, kuru çayda bulunan değişik boyutlardaki çay yapraklarının fiziksel olarak ayırt edilmesine dayanır. Bunun için mekanik olarak hareket eden göz açıklığı farklı olan elekler kullanılır.Üretilen çaylar; genellikle imalat kırığı ve kırmadan geçen çaylar olmak üzere iki gurupta toplanır. Kurutmadan sonra, tasnifte herhangi bir kırılma işlemine tabiitutulmalarından elenen 1,2,3 no lu nevirler imalat kırığı ; çayların mekanik olarak kırılıp tekrar elenmesi sonucu elde edilen çaylara ise kırma gurubu çaylar denir.

Tasnif edilen çaylar depolara çekilerek ayrı ayrı bölümlerde saklanır. Depolarda farklı nivelerdeki çaylar, istenen çay çeşidine göre harmanlanıp otomatik paketleme makinesinde ambalajlanmak-tadır. Fabrikamızda paketlenen çaylar üç gurupta toplanır. Bunlar, Hayat gurubu, Filiz gurubu ve Rize gurubu çaylardır.

Hayat gurubu çaylar, çoğunluğu imalat kırığı çaylar olup, az oranda kırma gurubu çaylar içermektedir. Filiz gurubu çaylar, eşit oranlarda imalat kırığı ve kırma gurubu çaylar içermektedir. Rize gurubu çaylar ise, kırma gurubu çaylar ağırlıklı olarak az oranda imalat kırığı çay içererek paketlenmektedir. Fabrikamızda üretilen çayların kalitesini belirlemek, görülen hata ve kusurları gidermek için laboratuar çalışmalarımıza önem vermekteyiz. Yaş çay girişinden başlayarak, nihai ürüne kadar bütün süreçlerde kalite kontrol sağlanarak Türk Gıda Kodeksine uygun özel yöntemlerimizle, vazgeçilmez tat ve aromadaki güzel çayı tüketicinin beğenisine sunmaktayız.
poseidon87
poseidon87

Mesaj Sayısı : 287
Kayıt tarihi : 03/07/09
Yaş : 37
Nerden : ADANA

https://demonsofhell.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz